arama

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yapılması Gerekenler

Covid19 virüsünün ülkemizde yayılma gösterdiği bugünlerde, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak, gelebilecek virüslere karşı bir bariyer oluşturmak adına çok önemlidir.

Korona virüsü oldukça tehlikeli ve hayati önem arz eden bir virüstür. Bu virüs daha çok yaşlıları etkilese de, yaşlıları etkilemesinin ana sebebi, onların bağiışıklık sisteminin çok düşük olması ve yaşlarının ilerlemesi dolayısıyla çeşitli kronik hastalıklarla mücadele etmeleridir. Bunun dışında, ölüm yaşı, virüsle baş edemeyen çocuklar hariç 22 yaşına kadar düşmüştür. Risk grupları ileri derece yaşlılar, bağışıklık sistemi düşük olanlar, AIDS taşıyanlar, astım, kolesterol, şeker, organ yetmezliği gibi kronik rahatsızlıkları olanlar, yaşa bağlı çok miktarda ilaç kullananlar, aşırı sigara, alkol ve yasadışı uyuşturucu maddesi kullananlardır. Bu kişilerin virüsle baş edebilme durumları çok düşüktür ve virüs, kuluçka süresini doldurduktan sonraki bir hafta içerisinde hayatlarını kaybetmelerine neden olmaktadır.

Dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemlidir.

Besin Değeri Yüksek Gıdalar
Değerleri Yüksek Besinler

Peki bağışıklık sistemini nasıl güçlü tutarız?

  1. Dengeli Ve Düzenli Beslenmek

Bağışıklık sisteminin güçlü olabilmesini sağlamak için yapılması gereken ilk şey, bol miktarda sebze ve meyve tüketerek vücudun vitamin ihtiyacını karşılamaktır. Bu dönemde çok fazla paketli gıdaların tüketilmemesi, dondurulmuş gıdalara dönülmemesi ve sağlıklı yemeklerin yapılarak tüketilmesi önemlidir. Çoğu kişi bu dönemde diyetin yanlış olduğunu söylemektedir. Ancak diyet yapmak yanlış değildir, aksine insanın besin değerlerini dengelediği için oldukça doğrudur. Dikkat edilmesi gereken tek nokta, şok diyet uygulamamaktır. Vücudun çok fazla aç kalması, direnç kaybetmesine neden olarak, bağışıklık sisteminin direncini düşürebilir.

Bu süreçte çok fazla karbonhidrat tüketmemek, hem vücudun daha kolay sindirim yapabilmesi için, hem de alınan kiloların sonradan insanı üzmemesi için önemlidir. Bu süreçte olabildiğince protein, vitamin gibi besinler tüketilmeli, yağ ve karbonhidrattan olabildiğince uzak durulmalıdır. Tavsiye edilen şekerden de uzak durmaktır. Fakat yine de çok tatlı ihtiyacı olan kişiler, çikolata gibi besinleri fazla abartmadan tüketebilirler.

Bazı destekleyici kürleri tüketmek de bu dönemin kolaylaşmasına yardımcıdır. Örneğin bal ve ada çayı tüketimi gibi gıdalar, zenfecil, zerdeçal, limon gibi gıdalar bu sürece destekçidir. Dolayısıyla kişilerin özellikle C vitamini içeren besinleri tüketmeleri çok önemlidir. Karışık bitki çayları bu dönem de pek iç açıcı olmayabilir. Dolayısıyla gerçekten güvenilmeyen ve içeriği bilinmeyen ucuz bitki çaylarının tüketimi önerilmemektedir.

Düzenli Egzersizler
Düzenli Egzersizler
  1. Egzersiz Yapmak

Vücudun bağışıklık sistemi için önemli olan diğer bir nokta, egzersiz yapmaktır. Vücudun direncini kaybetmemesi, kişinin iki hareket yaptığında dökülmemesi, kalp sağlığı gibi durumlar dolayısıyla bol egzersiz yapılması tavsiye edilmektedir. En azından evin içerisinde 30-40 dakika yürümek bile, bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Bazı ufak tefek egzersizler de son derece işe yarayacaktır.

Sıkılıyorum, hiç egzersiz yapamıyorum diyenler ise, yaptıkları günlük işleri daha hareketli hale getirebilir. Örneğin eğilirken squat pozisyonunda eğilebilir, gün içerisinde dans ederek gününü daha eğlenceli hale getirebilir. Bunun dışında çocuğuyla koşmalı oyunlar oynayabilir, otoparka çıkıp bir nefes alabilir. Sabah ilk kalkıldığında yapılan spor, hem vücudun yağ oranını düşürerek kilo vermeye yardımcı olur, hem de bağışıklık sisteminin mikroplarla baş edebilme gücünü yükseltir. Dolayısıyla kişilerin sabah ilk kalktıklarında evin içerisinde yarım saat yürüyüş yapmaları, hem onlara çok iyi gelecektir, hem günlerinin daha iyi geçmesini sağlayacaktır, hem de bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine katkı sağlayacaktır.

Uyku Düzeni
Düzenli Uyku
  1. Uyku Düzenine Dikkat Etmek

Uyku düzeni de, bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Yetişkin bir kişinin gün içerisinde en az 7-8 saat uyuması tavsiye edilmektedir. Daha fazla uyumak kişinin tüm günü yorgun hissederek geçirmesine neden olabilir. Daha az uyumak ise tüm günün uykulu geçmesine neden olacaktır. Bu yüzden yetişkin kişiler, günün en az 7-8 saatini uyuyarak geçirmelidir.

Çocuklarda bu süre 9-11 saate çıkmaktadır. İdeal olan 10 saat uyumasıdır. Fakat özellikle evde olunan bu günlerde çocukların uykuyu daha az araması muhtemeldir. Ebeveynlerin olabildiğince çocukların dersleri ile ilgilenerek, öncelikle beyin yorgunluğu sağlamaları gerekmektedir. Bunun dışında çocuklar ile bol bol oyun oynanmalıdır. Saklambaç, yakalamaca gibi eskimeyen oyunlar, çocukların yorulmalarını sağlayacaktır. Çocuklara basit egzersizler de yaptırılarak enerjilerinin çabuk bitmesi sağlanabilir. Yaşları uygunsa kitap okumalarını sağlamak ve eğitici oyunlar ile düşünmelerini sağlamak daha kolay uyumalarına katkıda bulunacaktır.

Yaşlılar için tavsiye edilen uyku süresi ise, 5-8 saat arasındadır. Bu sürenin daha çok uzaması, yaşlının geceleri uyumasını zorlaştıracak ve uyku kalitesini düşürecektir. Dolayısıyla yaşlı kişilerin bu süreye dikkat etmeleri önemlidir. Daha hareketsiz bir yaşamlarının olması, onları bu süreçte uykusuzluğa sürükleyebilir.

Vitamin Takviyeleri/Balık Yağı
Vitamin Takviyeleri
  1. Vitamin Takviyeleri/Balık Yağı

Özellikle çocukların normal yaşamlarında tüketmeleri gereken bu gıdalar, bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Balık yağı yetişkinler için çok şart değildir, ancak çocuklar tüketmelidir. Bunun dışında ek vitamin takviyeleri bu süreçte çok önemlidir. Vücuda gereken desteği vermektedir ve vücudun virüsler ve bakteriler ile olan savaşını daha kolay bir hale getirmektedir. Bu nedenle kişilerin bu tarz destekleri kullanmaları tavsiye edilmektedir.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI