Zamanın Daha Kısa Tarihi / Stephen Hawking


Zamanın Kısa Tarihi – Stephen Hawking
Evrenin bilinmezlerini hangimiz merak etmeyiz ki, yalnızca
bilinmezlerini değil, hakkında bildiklerimiz bile hâlâ bir merak konusu değil midir? Evren nereden gelip nereye gidiyor, onun hakkındaki bilgileri nereden ve nasıl elde ediyoruz?
Stephen Hawking ve Leonard Milodinow‘un Zamanın Daha Kısa Tarihi kitabı tüm bu soruların cevabını en basite indirgenmiş şeklinde ele alarak okuyucuya iletiyor. Bilimsel dilin yalınlaştırılmış hali bütün kesime hitap edeceği gibi okuyucuda müthiş bir merak ve ilgi duygusu uyandıracağı kesin gibi gözüküyor. Eseri tavsiye ediyoruz.
İşte sizin için derlediğimiz o muazzam kesitler;
- “Bugün, maddenin davranışını yöneten bütün yasaları, en uç koşullar dışında, zaten biliyoruz. Özellikle de, bütün kimya ve biyolojinin temelinde yatan esas yasaları biliyoruz.
Ancak bu konuları, çözülmüş sorunlar konumuna kesinlikle indiremedik.
Ve hâlâ, insan davranışı üzerine matematiksel denklemlere göre kestirimde bulunmakta küçücük bir başarıya bile ulaşamadık!”
- “Newton döneminde, eğitimli birinin insanlığın bütün bilgisini, en azından genel hatlarıyla kavraması mümkündü. Ancak geçen zaman içinde, bilimin gelişme hızı bunu olanaksız kıldı.”
- “Tanrı’yı zaman içinde var olan bir varlık olarak hayal etmek bir aldanmadır.
Zaman, Tanrı’nın yarattığı evrenin bir özelliğidir.
Galiba Tanrı, evreni yaratırken ne istediğini biliyordu!”
- “Eğer bunlar tek bir evrenin farklı bölgeleriyse, bilimin yasaları her bölge için aynı olmak zorunda, çünkü öyle olmasaydı bir bölgeden diğerine kesintiye uğramadan geçemezdik.”
- “Eğer insan bir roketle gidip, gitmeden önceki zamana geri dönerse;
onun ne yapacağını önceden kestirebiliriz, çünkü yapacakları kayıtlı tarihin bir parçası olacaktır. Yani bu durumda, zaman yolcusunun hiçbir şekilde özgür iradesi olmayacaktır.”
- “Elbette bazı insanlar UFO’ların, yabancılar ya da gelecekten gelen insanlar tarafından ziyaret edildiğimizin kanıtı olduğunu iddia edeceklerdir…
Gelecekten gelen ziyaretçilerin olmadığını açıklamanın yollarından biri şöyle olabilir: Gözlemlediğimiz kadarıyla geçmiş sabittir ve geçmişe yolculuk yapmayı mümkün kılacak bükülmenin olmadığı görülmüştür.”
- “Dünya’da geçen zaman, sizin için geçen zamandan çok daha uzun olacaktır. Geleceğe yolculuk yaptık. Ancak geçmişe gidebilir miyiz?”

ETİKETLER

BENZER İÇERİKLER