arama

HDP’ye Oylar Kimden Gitti?

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Bütün basında bolca yer alan ve en çok tartışılan konulardan biriydi;

HDP bu kadar oyu nereden aldı?

Birlikte bu konuyu en ince detaylarına kadar verisel istatistikler ile irdeleyip tüm bu sorulara cevap arayacağız..

HDP’nin halihazırda sadece kendi tabanı ile 4 senede oyunu ikiye katlaması elbette kabul edilebilir bir durum değil. Peki kaymalar nereden geldi, hangi parti tabanlarından destek aldı, oyların hepsi kürt seçmenler mi, emanet oy tabiri nedir?

2011 Seçimleri ile 2015 Seçimlerindeki verilerine bakıp mukayese etmekte yarar var.

AKP %50'den %41'e, -%9 düşüş yaşamış.
CHP %26'dan %25'e, -%1 düşüş yaşamış. 

MHP %13'den %16'ya, +%3 artış gerçekleştirmiş.

HDP %7'den %13'e, +%7 artış gerçekleştirmiş.

Bu tabloya göre bir analiz yapılmak istenirse doğal olarak soruların cevabı “AKP seçmeni HDP’ye oy verdi” olacaktır. Bu olasılık kuvvetle muhtemeldir peki ama ne kadar sağlıklı ve isabetli olur orası sizin de hak vereceğiniz üzere şüpheye açıktır. Bu halde MHP’nin aldığı oy desteğinin hangi tabandan geldiği tartışılır.

2015 Seçim

2015 Seçim Sonuçları

Genel tabloyu bırakıp, konuyu bölgesel olarak ele aldığımızda AKP’nin doğu bölgelerinde gücünü kaybettiğini, oyların eridiğini ve durumun HDP lehine çevrildiğini görüyoruz. CHP açısından ele alındığında ise büyük şehirlerde özellikle İstanbul’un belirli bölgelerinde güçlü olmasına rağmen ciddi bir oy kaybı yaşadığını görüyoruz. Elimizdeki veriler ve bu varsayımlardan yola çıkıldığında;

  • AKP 2015 seçimlerinde doğu bölgelerinde verimli olamamış, bunun karşılığı olarak 2011’de AKP’yi destekleyen seçmen bu dönem HDP’ye oy vermiştir. İç Anadoluda ise durumdan MHP yararlanmış, tabandan kaymalar bu partiye olmuştur.
  • CHP 2015 seçimlerinde Metropol şehirlerde bölgesel gücünü kaybetmiş, seçmen stratejik olarak (emanet oy) veya partinin düşünce ve ihtiyaçlarını karşılamamasından dolayı HDP’ye oy vermiştir.

2015-partiler

İstanbul verilerini karşılaştıralım;

1. Bölge: AKP -%9, CHP -%1 düşüş yaşarken; MHP +%0,5.

HDP bölgeden 11 aldı.

2. Bölge: AKP -%7, CHP -%1,4 düşüş yaşarken; MHP +%2.

HDP bölgeden 12 aldı.

3. Bölge: AKP -%9, CHP -%4 düşüş yaşarken; MHP +%1,5.

HDP bölgeden 15 aldı.

 

Sonuç olarak; AKP oylarını MHP-HDP’ye kaydırırken, CHP oylarını HDP’ye kaydırmıştır. Yorum siz değerli okuyucularımızın.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI