arama

Diş Ağrısı Nasıl Geçer

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

İnsanların hayat standartlarını düşüren ve büyük oranda olumsuz etki yaratan olaylardan birisi de diş ağrısıdır. Ağrılar birden fazla sebepten kaynaklanabilir. Geciktirmeden diş ağrısı görüldüğü zamanlarda öncelikle yapılması gereken bir diş hekimine görenmektir. Diş ağrısı ilerledikçe tedavi edilebilme durumu ortadan kalkabilir, bu durum dişinizi kaybetmeye kadar yol açabilmektedir.

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrılarının sebebinin tespiti yapıldıktan hemen sonraki aşama uygulama aşamasıdır. Tespit aşaması kadar önemli bir aşama olan uygulama aşaması hekimden hekime farklılık gösterebilir. Dişleriniz hassas ise ağrılarınızı dindirmek için hassasiyet önleyici diş macunu kullanabilirsiniz. Önleyici macunlarda florür ve potasyum bulunur. Diş etlerinin çekilmesi veya açık kök yüzeyleri sorunu bulunuyorsa diş hekimlerince verilen koruyucu özelliği bulunan ve özel vernikli dentin hassasiyet tedavisi uygulanması önerilir. Hekimler, açık kök yüzeylerinin protezle veya dolgu ile kapatılabileceğini belirtiyorlar. Sizde benzer bir durumla karşı karşıya iseniz  evinizde veya iş yerinizde yapabileceğiniz bir kaç basit işlem ile hassasiyetinizi azaltabilirsiniz. Mesela, tuzlu ve ılık su ile günde bir iki kez gargara yapmak ve yumuşak uçlu diş fırçası kullanarak diş etinize yuvarlak oluşturacak şekilde fırçalamak ağrınızı biraz dindirebilir.

Bir diğer adı da septal olan ağrı türü de, keyifli bir yemek sonrası ansızın arka diş sıralarına doğru sızan yemek artığının baskı yapması sonucu ortaya çıkar. Buna yiyecek artıklarının diş aralıklarından düzgün biçimde temizlenmemesi sebep olur. Keyifli yemekleri keyifsizleştirmemek adına yemeklerden hemen sonra diş ipi ve arayüz fırçası ile kökten temizlik yapılmalıdır.

Ağrıya sebep olan etkenler nelerdir?

Ağrıya sebep olan birden çok etken sebep olabileceği gibi tek bir sebepden dolayıda ağrı oluşabilir. Diş çürüğü en sık sebep olan etkendir. Tedavisi mümkün olmayan diş çürükleri, apseye neden olur ve ağrının şiddetinin artmasına sebep olabilir. Diş minesinin zamanla aşınması ile oluşan soğuk-sıcak hassasiyeti ağrıyı meydana çıkartabilir.

Diş ağrısına sebep olan nedenleri maddeler halinde sıralayacak olur isek:

  • Diş etinin sebep olduğu ağrı: Ağrıların her zaman kaynağı dişler olmaya bilir. Diş eti diğer adı ile periodontal’da ağrıya yol açar. Dişler ne kadar sağlıklı olursa olsun, diş etlerinin sağlıksız olduğu durumlar olabilir. Periodontitis adı ile anılan diş eti iltihaplanmasıdır. Diş eti iltihaplanmasının belirtileri şunlardır; sallanma, diş eti kanaması ve büyümesi, uzama, diş eti çekilmesi, apse oluşumu, diş eti büyümesi, hassasiyet ve ağız kokusu olarak görülür. Apse oluşması ile başlayan ağrılar sıklıkla görülür. Peridontitisden sebep basınç artar ondan dolayı ağrı hissi oluşur. Bu nedenle iltihabın hemen tedavi edilmesi gerekir ve tedavi sonrası ağrı şikayeti son bulur. Kanamalı bir tedavi süreci olan ve lokal anestezi uygulanan iltihaplı diş eti uzaklaştırma işlemi ve antiseptik gargara ile kontrol altına alınarak uygulanır.

  • Çürümüş Diş/Dişler: Eğer çürük diş bulunuyorsa diş dokusunun kaybolduğu ve şekerli yiyeceklerin harap ettiği çürük yerine yiyeceklerin birikmesiyle oluşan rahatsızlık ve ağrı türüdür. Tatlı uykunuzu tatsızlaştıran, dayanılmayacak derece de ağrılarınızı artıran türde ağrınız varsa diş pulsası diye anılan sinir ve damarları kapsayan öz kısmı bakteriler ele geçirmiş demektir. Yiyecek artıkları ve bakteri türleri diş sinirleri ile mikro düzeyinde temasa geçmiştir artık. Bu olay diş ağrısının çok fazla şiddetlenmesine ve kuvvetli ağrılara sebep olur. Dişleriniz şu durumlarda (tatlı, şekerli içecekler içerken veya yerken) kamaşıyor gibi oluyor ve belirli bir zaman içinde geçiyorsa kuvvetle ihtimal dişinizde çürük vardır.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

  • 111101101
    4 sene önce

    Faydalı bir içerik

    39
    yorum beğen
  • Ayşegül
    4 sene önce

    Emeğinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş, bilgi paylaşımınız için teşekkürler.

    38
    yorum beğen
  • NeaR
    4 sene önce

    Bu makale sayesinde dişlerimin acısı dindi . GErekenleri uyguladım gereken tek şey hekime gitmek. Okursan geçer diş ağrın

    39
    yorum beğen
  • Fadıl Fıdıllıoğlu
    4 sene önce

    Çektir dişini, geçer.

    39
    yorum beğen
  • Seda Yaşar
    4 sene önce

    Makale için teşekkürler, gerçekten faydalı bir yazı olmuş.

    37
    yorum beğen
  • Busra
    4 sene önce

    Evden cikamadigmiz su gunlerde gercekten faydali bir icerik ve oneriler olmus. Emeginize saglik

    37
    yorum beğen