arama

Kredi Nasıl Çekilir?

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Kredi Nasıl Çekilir?

Kredi başvurusu banka şubelerinden, internet bankacılığından, Atm’den, çağrı merkezinden ya da SMS yoluyla yapılabilmektedir.

Kredi Çekmek Kaç Gün Sürer?

Kredi başvurusu sonuçlanma süresi KKB (Kredi Kayıt Bürosu) puanı ve başka banka borçlanmalarına istinaden aynı gün sonuçlanabilmektedir. KKB puanı düşük veya başka banka borçlanması yüksek ise başvuru sonuçlanması 2 – 3 iş gününü bulabilmektedir.

KKB (Kredi Kayıt Bürosu) Puanı Nedir?

Kredi Kayıt Bürosu bankalar tarafından yapılacak her türlü bilgi, belge alışverişini sağlamak ve müşterilere ait kredi bilgilerini paylaşmak amacıyla kurulmuştur. Dokuz ortaklıdır. Bunlar; Akbank, Denizbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası’dır.

KKB Kredi Notu Puanı Nasıl Oluşur?

Bankalarla olan çalışmalar ve bankaya olan borçların zamanında ödenmesi kredi notunu belirleyen temel faktördür. Kredi notunun %30’unu bireysel kredi ve kredi kartları oluşturmaktadır. Daha önce kullandığınız ve zamanında ödeyip kapattığınız krediniz puanınıza olumlu etkiler. Aynı şekilde kredi kartı kullanım alışkanlığı ve ödeme düzeni de puanı arttıran unsurlardandır. Hiç kredi çekmemiş ve kredi kartı kullanmamış bir insana göre kredi çıkma olasılığı daha yüksektir. Kredi notunun %25’ini mevcut hesap ve borç durumu etkiler. Banka da mevcut paranız olması ya da bankaya olan borçlanmanın az olması kredi notunu arttırır. Puanı %15 oranında da kredi kullanım yoğunluğu etkiler. Eğer kredi kullanıp zamanında ödeme yapan bir müşteri iseniz sadık müşteri kapsamına girersiniz. Bu sayede KKB puanınız yükselir ve kredi onaylanma süreci daha çabuk olur.

Kredi Notu Nasıl Sorgulanır?

Kredi başvurusu yaptığınız sırada banka çalışanı online sistem üzerinden kredi notunuzu sorgulayabilir. Fakat öncesinde bunun için sizden yazılı onay formu alması gerekir. Kredi başvurusu yapmadan kredi notunuzu sorgulamak isterseniz bunun birkaç yolu var. Öncelikle bankaların kendi internet siteleri üzerinden almış olduğunuz bireysel bankacılık şifresi ile cüzi bir miktar karşılığı kendiniz sorgulama yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı kullanmıyor iseniz internette findeks (kredi notu sorgulama sitesi) üzerinden veya e-devlet şifresine sahip iseniz e-devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Yalnız kredi notu sorgulaması ayda sadece bir defa yapılabilmektedir. Kredi notu sorgulamak puanınızı düşürmez fakat kredi başvurusunda bulunup onaylanan krediyi kullanmamak ya da kredi başvurusunda red cevabı geldikten sonra birkaç bankadan daha başvuruda bulunmak kredi notunu düşürmektedir.

Kredi Notu Puan Aralıkları Nedir?

Kredi notu aralığınız 1 – 699 aralığında ise en riskli grupta değerlendirilirsiniz. Kredinin onaylanması için banka kefil veya ipotek isteyebilir. 700 – 1099 aralığında ise orta riskli grupta değerlendirilirsiniz. Gelirinizi belgeleyebildiğiniz ve başka bankaya yüksek borçlanmanız olmadığı sürece krediniz onaylanır. 1100 – 1499 aralığında ise az riskli grupta değerlendirilirsiniz. Sadece gelir belgeniz kredi çekmek için yeterlidir. 1500 – 1699 puan aralığında ise iyi kategorisinde değerlendirilir ve sorunsuz kredi kullanabilirsiniz. 1700 – 1900 puan aralığında iseniz çok iyi kategorisinde kredi başvurunuz aynı gün sonuçlanır.

Bireysel Kredi Türleri Nelerdir?

Bireysel kredi türleri İhtiyaç Kredisi, Konut Kredisi ve Taşıt Kredisi olmak üzere 3’e ayrılır. İhtiyaç kredisi en çok kullanılan ve hızlı onaylanan kredi türüdür. Tutarı aylık gelirinize oranla belirlenerek çıkmaktadır. 36 ay sınırlaması olan ihtiyaç kredileri Şubat 2019 yılındaki düzenleme ile 60 aya çıkarılmıştır. Taşıt kredisinde LTV sınırlaması vardır. 0 veya 2.el araçlarda taşıt bedelinin 100.000TL ve altı olması durumunda bedelin %70’i, 100.000TL ve üstü olanlarda ise bedelin %50’si kadarı taşıt kredisi olarak çıkmaktadır. Konut kredilerinde ise evin bedeli ekspertiz raporu ile belirlenmektedir. Ekspertiz raporu ile belirlenen bedelin %80’i kadar kredi çıkmaktadır.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

  • 111101101
    4 yıl önce

    Riski seviyoruz:)

    49
    yorum beğen